Nieuwbouw campus Yours Leiden

VORM en Ballast Nedam hebben als bouw- en ontwikkelcombinatie De Leidse Schans gezorgd voor de ontwikkeling en realisatie van deze campus. De ontwikkelcombinatie heeft samen met belegger Syntrus Achmea Real Estate & Finance, studentenhuisvester Stichting DUWO en Mecanoo Architecten het stedenbouwkundig plan ontwikkeld. 
 
IOB is na afronding van het masterplan bij project Leidse Schans betrokken. Voor de verdere constructieve uitwerking is IOB als hoofdconstructeur ingeschakeld. Samen met de architect en de ontwikkelaar heeft IOB bepaald waar de draagconstructies moesten komen en hoe deze vorm moesten krijgen. Omdat het hier vooral woningbouw betreft, is er gekozen voor betonskeletbouw. In verband met de wettelijk geldende geluidsnormen bestaat de constructie van de drie bouwblokken uit een betonnen skelet met massieve vloeren van 28 en wanden van 25 centimeter dik. Voor de fundering zijn prefab palen gebruikt, behalve voor gebouw B, waarvoor vibro-palen zijn toegepast. Afhankelijk van hoe hoog de gebouwen zijn, hebben onze constructeurs de keuze gemaakt voor de kwaliteit van het beton. IOB heeft tot de hogere betonkwaliteit op de begane grond besloten, omdat daar voor een kolommenstructuur gekozen is en de kolommen zo slank mogelijk uitgevoerd worden. 
 

(Y)ours Leiden

De campus (Y)ours Leiden is dé nieuwe plek voor studenten, starters en doorstromers, gunstig geleden ten zuiden van het historisch centrum en uitstekend bereikbaar per fiets, auto en openbaar vervoer. Station Leiden Lammenschans ligt op loopafstand en biedt reizigers een directe verbinding met Utrecht Centraal en Leiden Centraal. 

De nieuwe studentenwoningen op de campus zijn uiterst duurzaam en helemaal klaar voor de energietransitie. Net als de eerder gebouwde studentencomplexen zijn de twee nieuwste gebouwen volledig gasvrij en extra geïsoleerd. Verwarming en warm tapwater worden hier geleverd door een combinatie van een warmtepompboiler, een ventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW) en vele zonnepanelen op de daken. De campus voldoet daarmee aan de door de gemeente gestelde duurzaamheidseisen.

 
Lees ook:

Yours