Nieuwbouw jachthal Oceanco

Om grotere en modernere schepen te kunnen bouwen heeft Cordeel, samen met OceAnco, een nieuw droogdok gerealiseerd. Het project bevat de ontwikkeling van een complete scheepswerf voor de (af)bouw van luxe jachten tot een lengte van 140 meter. De scheepsbouwhal heeft een oppervlakte van 5.500 m² is 33 meter hoog en is voorzien van een droogdok met een diepte van 10 meter. In het gebouw naast de hal zijn 2.800 m² kantoren en 13.000 m² werkplaatsen, kantine en overige technische ruimten gerealiseerd. De hal heeft drie separate klimaatsystemen; voor de hal zelf, het schip en flexibele verfspuittenten.

Museaal klimaat

De gestelde eisen voor de klimaatinstallaties waren van een zeer hoog niveau en kunnen het best omschreven worden als museumklimaat. Daarnaast zijn de hal en werkplaatsen voorzien van uitgebreide installaties voor industriële gassen, een stofzuig- en persluchtsysteem. Voor de warmteopwekking en koeling wordt gebruik gemaakt van twee open bronnenparen voor warmte- en koudeopslag in de bodem op een diepte van circa 200 meter.                                                                     

Hal en omliggend terrein                  

De hal is uitgerust met twee bovenloopkranen met elk een hefvermogen van 2x25 ton. De kranen kunnen buiten de hal rijden door middel van een uitklapbare kraanbaan van ongeveer 25 meter. Om dit mogelijk te maken is er een hefdeur ontwikkeld die boven het dak in elkaar schuift en daarmee een netto opening realiseert 32x30,5 meter. Op het omliggende terrein zijn 500 parkeerplaatsen, een portiersloge en een trafogebouw gebouwd. Om dit te kunnen realiseren zijn de constructies van bestaande scheepshellingen en steigers gesloopt, is de bestaande schepenlift aangepast en werd er een nieuwe damwandkade gebouwd. Het totale terrein heeft een oppervlakte van ca. 26.000 m². 

Werkzaamheden IOB

  • Uitwerking architectonisch ontwerp;
  • Bouwkundige- en constructieve engineering;
  • Ontwerp en engineering van de infrastructuur;
  • Engineering gebouwgebonden installaties.

Tijdens de uitvoering heeft IOB deel uitgemaakt van het directie team dat de uitvoering heeft bewaakt.

Lees ook: 

'Nieuw droogdok Oceanco'

Oceanco