Drechtse bedrijven gaan voor circulair

Maximaal benutten van windmolens middels energie opslag, minder verspilling in fundering door betere engineering, modulaire houtskeletbouw en online platform voor hergebruik van speeltoestellen. Enkele, concrete uitkomsten van een regionale CIRCO Track, georganiseerd in samenwerking met Vereniging Sliedrechtse Ondernemingen (VSO) en de gemeente Sliedrecht. De deelnemende bedrijven maakten tijdens een driedaagse workshop circulaire economie concreet door een nieuw product of dienst te ontwikkelen, onder begeleiding van Cirkellab en Cirkel design.

“De CIRCO Track heeft ons gemotiveerd om onze ketenpartners te bewegen om hun retour producten opnieuw in te zetten voor productie (Oranjedak).”

Of het nu ging om biobased bouwen, data slim inzetten om preventief onderhoud aan installaties te plegen, een prestatiemodel te ontwikkelen vanuit klant-leveranciers perspectief of om samen met ketenpartners uitdagingen te tackelen in de energiemarkt. Dergelijke onderwerpen werden in deze workshops opgepakt door uiteenlopende bedrijven, zoals energie gerelateerde bedrijven die opereren in windmolens, zonnepanelen, warmtepompen en vloerverwarmingssystemen en diverse bouwpartijen als een ingenieursbureau, een infrabedrijf en een dakdekkersbedrijf. “Samen met een klant hebben we geleerd hoe we gezamenlijk een concrete stap kunnen zetten naar een circulaire wereld. Met oog voor duurzaamheid én geld verdienen (Internetbureau AddVision).”

Waardeverlies omzetten in businesskansen
Zo heeft Van den Herik een casus uitgewerkt rondom zinkstukken die de bodem onder water  beschermen tegen stromingen en erosie. Grotendeels worden deze zinkstukken al gemaakt van natuurlijke materialen. Maar om microplastics te voorkomen in het water en CO2 opname door planten te bevorderen, zijn de mogelijkheden verkend om het kunststoffen doek en touw te vervangen door biobased toepassingen als riet en wilgentenen. Daarnaast ziet zij meerwaarde in het behouden van de ambacht van het maken van deze zinkstukken. Het bedrijf Robot Climate streeft naar meer ketensamenwerking, omdat koppeling tussen warmtebron, verdeler, vloerverwarming en kundige installatie nodig is voor goede kwaliteit en levensduur van het systeem. Er worden dan niet alleen vloerverwarming en verdelers geleverd, maar ook service en onderhoud met behulp van online monitoring. Na gebruik wordt het systeem teruggenomen en hergebruikt of gerecycled. En Ecco Business Parks heeft waarde toegevoegd in onderbenutte ruimtes en materieel op bedrijventerreinen, denk aan een vorkheftruck, vergaderzaal of bedrijfsbusje. De uitwerking van een online platform maakt het voor de bedrijven gemakkelijk en kostenbesparend om dit ofwel te verhuren of te huren. Zo heeft niet ieder bedrijf de ruimte en middelen om bijvoorbeeld zelf een teleconference of Makerspace (moderne, innovatieve werkplaats) ruimte te organiseren, maar kan dit op deze wijze wel beschikbaar worden gesteld voor een grote groep bedrijven.

“Persoonlijk ben ik als constructeur vooral bezig met de constructie van een gebouw. In deze CIRCO Track heb ik het inzicht gekregen dat veel zaken niet bepaald worden door de constructie, maar door bouwfysische zaken. Multidisciplinair samenwerken in de keten is dus essentieel om tot circulaire gebouwen te komen (IOB Ingenieursbureau).”

Meer informatie over CIRCO? Zie www.circonl.nl.