Feyenoord krijgt bevestiging mogelijkheden financiering Kuip 3.0

Vandaag heeft een gesprek tussen Feyenoord en ReddeKuip plaatsgevonden op aandringen van supporters. 
In het gesprek heeft de stichting haar visie op de plannen van het nieuwe stadion van Feyenoord City en de toekomst van Feyenoord gegeven. ReddeKuip heeft tevens de mogelijkheden en financiering voor vernieuwbouw bevestigd. Feyenoord heeft met modernisatie van De Kuip in combinatie met de gebiedsontwikkeling Feyenoord City zelfs een aantrekkelijk alternatief in handen.

Zorgen Supporters

In november 2018 initieerde FSV de Feijenoorder een gesprek tussen supporters uit diverse geledingen en Feyenoord-directeur Jan de Jong. Tijdens dit gesprek spraken de aanwezige supporters grote zorgen uit over het stadionplan van Feyenoord City en de gevolgen voor Feyenoord. Daarom werd aan de directeur gevraagd serieus naar de mogelijkheden en financiering voor modernisatie van De Kuip te kijken. Jan de Jong stemde daarop in met het plannen van een overleg. Hiervoor zijn wij vervolgens afgelopen maand benaderd.

Stilstand

Waar de concurrentie ondertussen grote stappen zet in Europa , op de transfermarkt of met sponsorships lukt het Feyenoord moeilijk om aansluiting te vinden. De sportieve successen onder Giovanni van Bronckhorst waren prachtig, maar hebben tegelijkertijd ook bijgedragen aan deze stilstand. Daarnaast ligt de focus al jaren op de bouw van een nieuw stadion en zijn er miljoenen geïnvesteerd in de planvorming, terwijl voetbal juist de core business is en er vooral geïnvesteerd moet worden in ‘benen’ in plaats van ‘stenen’.

Vooruitgang

Feyenoord had na het kampioenschap in 2017 door kunnen pakken met de opening van een gemoderniseerde Kuip in 2018 en een concurrerend spelersbudget van meer dan € 30 miljoen. Het is nog steeds niet te laat om dit alsnog te realiseren en samen met supporters aan een breed gedragen plan te werken voor modernisatie van De Kuip in combinatie met gebiedsontwikkeling . Het belangrijkste doel is het realiseren van sportieve en financiële groei van Feyenoord. De club moet op een zo kort mogelijke termijn weer structureel aanhaken in Europa, de plek waar financieel echt het verschil wordt gemaakt.

Constructief

In 2015 heeft ReddeKuip zich terug getrokken uit de ‘stadionstrijd’ en de kennis en planmogelijkheden van De Kuip geborgd in de stichting. Voor een succesvolle modernisatie is het essentieel dat de beslissers binnen Feyenoord en het stadion hier serieus achter staan. Dit was destijds niet het geval. Feyenoord City heeft tot op heden alleen opdracht gekregen voor de ontwikkeling aan nieuw stadion en er ontbreekt een alternatief. Er is nu constructief gesproken over de mogelijkheden daarvoor.

Vertrouwen

In het gesprek van vandaag heeft ReddeKuip daarom de mogelijkheden voor een alternatief geschetst. Ook is er bewijs dat de financiering in 2014 met getekende verklaringen rond was aan Jan de Jong overlegd. De financiering is destijds getoetst door het externe bureau KPMG. Dit heeft ook bij Feyenoord het inzicht in een alternatief vergroot.

Alternatief

Samen met alle geledingen binnen de Feyenoord-familie kan voor De Kuip een haalbaar en aantrekkelijk plan worden gemaakt terwijl de gebiedsontwikkeling van Feyenoord City gewoon doorgaat . Modernisatie van De Kuip is relatief goedkoop, snel te realiseren en – het belangrijkste – het levert Feyenoord direct een hoger en concurrerend spelersbudget op. Onze stichting heeft Feyenoord vandaag aangeboden daarbij te willen helpen mocht de financiering van het nieuwe stadion dit jaar niet lukken.

Lees ook: 'Haalbaarheidsonderzoek de Kuip'