Studentencampus Leidse Schans

VORM en Ballast Nedam hebben als bouw- en ontwikkelcombinatie De Leidse Schans gezorgd voor de ontwikkeling en realisatie van deze campus. De ontwikkelcombinatie heeft samen met belegger Syntrus Achmea Real Estate & Finance, studentenhuisvester Stichting DUWO en Mecanoo Architecten het stedenbouwkundig plan ontwikkeld. 
 
IOB is na afronding van het masterplan bij project Leidse Schans betrokken. Voor de verdere constructieve uitwerking is IOB als hoofdconstructeur ingeschakeld. Samen met de architect en de ontwikkelaar heeft IOB bepaald waar de draagconstructies moesten komen en hoe deze vorm moesten krijgen. Omdat het hier vooral woningbouw betreft, is bij de constructiekeuze gekozen voor betonskeletbouw. Van de drie bouwblokken, bestaat de constructie uit een betonnen skelet met massieve vloeren van 28 en wanden van 25 centimeter dik, in verband met de wettelijk geldende geluidsnormen. Voor de fundering zijn prefab palen gebruikt, behalve voor gebouw B, waarvoor vibro-palen zijn toegepast. Afhankelijk van hoe hoog de gebouwen zijn, hebben onze constructeurs de keuze gemaakt voor de kwaliteit van het beton. IOB heeft tot de hogere betonkwaliteit op de begane grond besloten, omdat daar voor een kolommenstructuur gekozen is en de kolommen zo slank mogelijk uitgevoerd worden. 
 
Het casco van de woningen is gemaakt met behulp van tunnelbekisting. In een stalen tunnelvorm zijn de wanden en de daarop liggende vloer – de beuk, in één keer gestort. Als het beton de ene dag gestort werd, werd de dag erna de tunnel weggehaald. Dat gebeurde telkens met twee tegelijk. Nadat het betonnen casco gereed was, werden in de buitengevels houten prefab elementen aangebracht.
 
IOB is inmiddels gestart met de volgende fase van Leidse Schans. Dit omvat de constructieve uitwerking van de blokken A, E en F. Naar verwachting wordt het gehele project in 2018 afgerond.
 
Lees meer over het project in dit artikel in de Stedenbouw. of bekijk het filmpje

Opdrachtgever
VORM Ontwikkeling B.V.

Partners
Architect: Mecanoo Architecten

Locatie
Leiden

Omvang
700 woningen, 6 blokken

Expertise
Constructietechniek