Nieuwbouw Ds. Abraham Hellenbroekschool

Voor de ruim 200 leerlingen van de reformatorische Ds. Abraham Hellenbroekschool was een nieuw gebouw nodig. Het schoolgebouw uit 1975 was sterk verouderd, onoverzichtelijk en donker. De gemeente Zwijndrecht bood de mogelijkheid voor nieuwbouw, mits de geldende BENG-norm werd gehaald. Dit had een voor de school verrassend ontwerp als resultaat: een transparant en licht gebouw, waarin kinderen makkelijk hun weg kunnen vinden en iedereen met elkaar verbonden is.

Duurzaam gaat verder dan energiezuinig

Naast het behalen van de BENG-norm wilde de basisschool in Zwijndrecht nog een stapje verder gaan als het gaat om duurzaamheid en circulariteit. Zo zitten er in het gasloze gebouw twee warmtepompen en liggen er meer dan honderd zonnepanelen op het dak. De puntdaken geven elk huisje een eigen karakter, maar dragen door de vorm ook bij aan een duurzame en energiezuinige installatie, grotendeels gebaseerd op natuurlijke toevoer en warmteterugwinning. Verder ligt er een lagetemperatuurvloerverwarming met een WKO-installatie, heeft het gebouw een hoge isolatiewaarde en zijn er nauwelijks afvalstromen. De luchtkwaliteit wordt met CO2-melders continu gemonitord en ingeregeld. Elk huisje heeft zijn eigen entree en installaties en kan indien nodig ontkoppeld worden en een andere functie krijgen.

Oude materialen hergebruikt

De constructie van het gebouw is uit hout opgetrokken, waarbij de balken en spanten in elk gebouwdeel in het zicht zijn gelaten. Dit zorgt voor een warme uitstraling, en hout houdt ook CO2 vast gedurende de levensduur. Daarnaast zijn er zo veel mogelijk materialen en producten uit het oude gebouw hergebruikt. Denk aan lichtarmaturen, toiletpotten, wastafels, infraroodkranen, ledpanelen, systeemplafonds, wanden en pantrymeubels. Ook is de buitenruimte met vijftig procent vergroend ten opzichte van de oude situatie en komen alle schoolpleintegels van de oude locatie.

In opdracht van EGM heeft IOB de volgende disciplines verzorgd:

  • Installatietechniek;
  • Bouwfysica;
  • Constructietechniek;
  • Brandveiligheid.

Ds. Abraham Hellenbroekschool