Concert- en congresgebouw De Doelen

Het Concert- en Congresgebouw De Doelen te Rotterdam is – in de combinatie van deze twee functies – veruit de grootste van Nederland. Het is één van de grootste Kunst- en cultuurobjecten van Gemeente Rotterdam. De 4 zalen en ruim 30 sub zalen in De Doelen worden jaarlijks ruim 1200 keer ingezet voor uiteenlopende evenementen.

Duurzaamheidsambities

De referentieopdracht bestaat uit de ontwikkeling van het project Groen dak en waterretentie ofwel blauw dak. Dit project is voortgekomen uit de duurzaamheidsambities van de gemeente Rotterdam en de eerste in zijn soort op het dak van een Kunst- en Cultuurinstelling. 

Blauw-groen dak

Bij blauw-groene daken wordt een extra laag, oftewel reservoir, aangelegd waarin regenwater kan worden opgevangen. Ze kunnen dus nog veel meer water opslaan dan groene daken. Dit zorgt voor meer verkoeling en biodiversiteit. Door middel van een klep kan het water geloosd worden. Deze “slimme klep” reageert op weersvoorspellingen en loost automatisch water wanneer er regen wordt verwacht. Deze daken hebben grote potentie om bij te dragen aan het watermanagement van steden.

WKO opslag

Daarnaast is er in het monumentale Congres-en Concertgebouw een verduurzamingsslag doorgevoerd waarbij een groot deel van de (verwarmings)installaties is aangepast. De huidige Warmte Koude opslag functioneert niet adequaat en dient vervangen te worden.