Duurzame transformatie voormalig SDU-complex

Het kantoorgebouw SDU aan de Binckhorstlaan in Den Haag is getransformeerd van werkplek naar een duurzame woonomgeving. Dat past in de grotere ontwikkeling van bedrijventerrein de Binckhorst, dat zich steeds meer als een gemengd gebied voor werken én wonen profileert.

Het kantoorgedeelte van het complex wordt omgevormd tot 70 woningen. Bijzonder aan het kantoor is de draagconstructie, waarvan de raamsparingen verspringen per verdieping. Boven de entree steekt het gebouw uit. Dit deel wordt ondersteund door twaalf schuinstaande ronde kolommen. Het uiteindelijke resultaat is, conform de wensen van de klant, een transparant, modern en functioneel gebouw. 

Achter het kantorencomplex bevindt zich nu nog een fabriekshal waar de zware drukpersen van SDU stonden. Hier bouwt Binck Zuid, bestaande uit transformatieontwikkelaar Local en project- en gebiedsontwikkelaars VORM en BPD, nog eens 150 woningen. De in totaal 220 woningen maken van Binck Zuid uiteindelijk een echte woonwijk. 

In opdracht van VORM Ontwikkeling heeft IOB de constructieve engineering en het voorlopig ontwerp tot en met de realisatie verzorgd. 

Lees ook: artikel Bouwwereld Stoer wonen in De Binck

Opdrachtgever
VORM ontwikkeling B.V.

Partners
Architect: Kraaijvanger

Locatie
Den Haag

Omvang
70 woningen

Expertise
Constructietechniek