Eurobruggen Spijkenisse 'wereld nieuws'

Door de Engels Youtube-ster Tom Scott zijn de Eurobruggen uit Spijkenisse wereld nieuws. In een filmpje over de bruggen legt Tom Scott uit waarom Spijkenisse vol staat met bruggen die sprekend lijken op de bruggen die op de eurobiljetten staan afgebeeld. 

Ontwerper Robin Stam had het idee om de bruggen die op de eurobiljetten staan tot leven te brengen. In Spijkenisse zagen ze wel wat in dat plan. Vooral omdat de nieuwe wijk Het Land ontsloten moet worden door nieuwe bruggen. 

“Wanneer een kunstenaar een praktisch idee heeft dat kwalitatief bijdraagt aan onze leefomgeving willen wij met IOB daar graag in ondersteunen.” Aldus Errol Ooft, DGA Ingenieursbureau IOB. Het vertalen van de fictieve bruggen naar werkelijk veilige bruggen was niet gemakkelijk omdat de schaal van de échte bruggen anders is dan die op de biljetten.  “Je moet rekening houden met bestaande regelgeving.” Errol vervolgt: “de railingen moeten een minimale hoogte hebben zodat overstekend verkeer er niet zomaar af kan vallen. Daarnaast zijn de bruggen van beton. Hierdoor moesten alle onderdelen precies in elkaar passen, voordat ze op hun plaats werden gezet.”

IOB heeft dit voor elkaar gekregen door de bruggen in 3D te engineeren. Hierdoor kon met de fabriek exact de juiste maatvoeringen worden gedeeld. “Samenwerken is van groot belang in de soort projecten. Tussen de ontwerper, de adviserende partij en degene die dat weer moeten fabriceren,” besluit Errol.

Klik hier voor artikel in het Algemeen Dagblad

Klik hier voor de Youtube video van Tom Scott