Einsteinbaan genomineerd voor Gulden Feniks

De transformatie van de Einsteinbaan is genomineerd voor de NRP Gulden Feniks – award. NRP Gulden Feniks is dé prijs ter bevordering en inspiratie voor hergebruik van de bestaande gebouwde omgeving. Het project ‘Einsteinbaan’ is genomineerd in de categorie ‘Transformatie’. 

In een kantoorpand aan de Einsteinbaan 2 aan de rand van industrieterrein Plettenburg zijn 50 appartementen voor starters gerealiseerd. Bijzonder is dat het project is gerealiseerd via een industrieel bouwproces. Geheel in de geest van het concept ‘Living Building Concept’ oftewel ‘Legolisering’. Een concept waarbinnen de mogelijkheid ontstaat om goedkoop een grote verscheidenheid aan woningen te realiseren binnen leegstaande gebouwen. Daarbij speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Zo is er een geslaagd ontwerp en oplossing voor de transformatie van de Einsteinbaan ontstaan.

IOB heeft alle constructieve engineering voor deze transformatie verzorgd. Van de berekeningen voor de ophanging van de balkons, voorzieningen van sparingen voor deuren en gevels, doorvoeren door vloeren en wanden en controle van de bestaande en nieuwe vloerbelasting. Berekend is of het pand de nieuwe belasting aankan en constructief veilig is, indien noodzakelijk zijn extra voorzieningen getroffen en constructies aangepast en versterkt.

De drager van het 6D-transformatieconcept is de toolbox. Deze toolbox bevat alle denkbare woonfuncties onder gebracht in elementen welke op een plug-and-play manier geplaatst kunnen worden in de woning. Voor onderdelen van de woning, zoals wanden, badkamer, douche, toilet, trap en bergruimte, zijn pre-fab elementen ontwikkeld. De huurder koos zelf, binnen enkele voorgestelde mogelijkheden, welk element waar in de woning geplaatst werd.

Om de bestaande gebouwstructuur te handhaven worden de appartementen ontsloten via een corridor. Woningen op begane grond hebben een tuin met terras en woningen op de verdiepingen beschikken over een balkon. Aan de buitenzijde wordt de gevel ter plaatse van de balkons in een lichte kleur gekeimd. Dit alles resulteert erin dat de typerende uitstraling van kantoorgevel doorbroken wordt en er een kleine schaal ontstaat met een individueel karakter. 

De wens om zo min mogelijk te slopen en zoveel mogelijk te hergebruiken wordt in het ontwerp van de Einsteinbaan vervult. Daarnaast is een evenwichtig beeld tussen nieuw en oud, de traditionele uitstraling van de kantoorgevel zichtbaar maar de nieuw individualiteit van de woningen ook.

Klik hier voor de inzending.